Zelfstandigheid vergroten

Je kind zelfstandig maken

Ken jij de term curlingouder? Die wordt gebruikt om ouders aan te duiden die altijd alle problemen voor hun kind oplossen. Natuurlijk hoor je dat als ouder grotendeels ook wel te doen, want je voedt ze op en brengt ze groot. Maar daarbij moet je niet vergeten dat zelfstandigheid een van de mooiste cadeaus is die je je kind kunt geven.

Hoe maak je je kind op een goede manier zelfstandig? We hebben een aantal manieren verzameld. Maar eerst bespreken we het belang van zelfstandigheid bij (jonge) kinderen.

Waarom moet je kind zelfstandig worden?

Naarmate kinderen ouder worden, wordt er steeds meer van ze verwacht. Ze moeten naar school, huiswerk maken, toetsen leren en projecten maken. Ook op het gebied van sport en vriendschappen zijn er allerlei verwachtingen. Dat zijn gezonde, normale verwachtingen. Kinderen die van jongs af aan zelfstandigheid meekrijgen, groeien hier dan ook in.

Zelfstandigheid helpt kinderen om autonoom te worden, na te denken over oorzaak en gevolg en keuzes te maken. Dit zijn allemaal vaardigheden waar kinderen ook in hun volwassen leven veel baat van zullen hebben.

Hoe maak je je kind zelfstandig?

De hamvraag is natuurlijk hoe je die zelfstandigheid voor elkaar krijgt.  Hoe maak je je kind zelfstandig? Gelukkig zijn er vele manieren te bedenken om kinderen zelfstandig te maken. Hieronder bespreken we er een aantal.

1 Geef het goede voorbeeld

Zoals bij zoveel geldt, geef je ook bij zelfstandigheid als ouders het goede voorbeeld. Dat betekent dat je laat zien dat je zelf verantwoordelijkheid draagt voor wat je moet doen, een planning maakt en je ergens op voorbereid. Hardop denken kan hierbij helpen. Heb je volgende week een presentatie op je werk? Laat dan nu al zien je daarop voor te bereiden.

2 Zorg voor een uitdagende speelomgeving

Er zijn ouders die al op jonge leeftijd steeds met hun kind spelen. Ze zitten erbij met de duplokist, bouwen een blokkentoren en zetten zelfs complete speurtochten uit om dochterlief te entertainen. Daarmee ontneem je kinderen een heel belangrijke vaardigheid: zich zelf kunnen vermaken.

Het is van cruciaal belang in de ontwikkeling van kinderen dat ze zichzelf kunnen vermaken. Dat ze alleen kunnen spelen en genoeg hebben aan hun fantasie. Het enige dat je daarin kunt doen is een uitdagende speelomgeving neerzetten. Zorg dus voor uitdagend speelgoed waar ze echt over na moeten denken. Je zal zien: de rest gaat vanzelf!

3 Geef opdrachten

Even een boodschap halen in de winkel aan de overkant? Even iets ophalen bij opa, oma of de buurvrouw? Dat zijn klusjes die je kind prima kan uitvoeren. Ze stimuleren bovendien de zelfstandigheid enorm.

4 Begeleid je kind in het zelfstandig worden

Merk je dat je kind moeite heeft om taken zelfstandig uit te voeren? Begeleid je kind dan door een taakje in kleine stapjes op te bouwen. Een boodschap halen aan de overkant? Doe eerst je schoenen aan, dan je jas, neem je geld mee en ga dan pas op pad.

Noot: er is een verschil tussen begeleiden en leiden. Als begeleider help je je kind om de juiste stappen te zetten, als leider neem je je kind op sleeptouw mee. Die laatste is niet bevorderlijk voor zelfstandigheid.

5 Beloon en complimenteer

Heeft je kind iets alleen gedaan? Beloon het dan door een complimentje te geven. Laat zien hoe trots je op je zelfstandige kind bent. Grote kans dat het alleen maar nog meer zelfstandig wil worden!

6 Betrek je kind bij het dagelijkse leven

Neem je kind mee naar buiten en laat zoveel mogelijk van de wereld buiten je veilige huis zien. Zo leert je kind de wereld kennen en kan het zich er een eigen beeld van vormen. De stap om zelf straks in die wereld te gaan bewegen is dan minder groot.

Leg hierbij ook uit wat je gaat doen, wat je ziet en wat normaal is in zo’n situatie. Laat zien dat je de kassajuffrouw een fijne dag wenst en dat je bij de kaasboer dankjewel zegt voor een stukje kaas. Het zijn kleine dingen, maar ze vormen wel de bouwstenen van zelfstandigheid.

7 Geef ruimte

Tot slot is het belangrijk om je kind ruimte te geven. Ruimte om zichzelf te vermaken, maar ook om eigen keuzes te maken. Denk daarbij aan het aankleden ’s morgens. Waarom zou jij kleding klaarleggen als je kind dat ook prima zelf kan?

Wat doe jij om de zelfstandigheid van je kind te vergroten?


Geplaatst

in

, ,

door

Tags:

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *