5 tips voor ouders die hun kind willen helpen bij het leren lezen

Leren lezen. 5 tips voor ouders in groep 3.

Groep 3 is misschien wel het meest bijzondere schooljaar. Er zal een wereld voor je kind (en voor jou) opengaan zodra hij of zij leert lezen. Jij zal er versteld van staan hoe snel dit al kan! Tussen de zomervakantie en de kerstvakantie hebben de meeste kinderen het lezen eigen gemaakt.

Ouders willen graag helpen. Wat kun jij nu doen om je kind te lezen? En wat moet je juist niet doen? In dit artikel geven we je 5 tips, maar beginnen we met een hele belangrijke do’nt!

Niet doen: je kind zelf leren lezen

Er is een verschil tussen kinderen die zichzelf leren lezen en ouders die hun kinderen leren lezen. Als je kind in groep 3 zit is het niet verstandig om door de instructies van de juf of meester heen je kind te leren lezen. Laat dit over aan school en verstevig wat op school geleerd wordt door samen te oefenen en samen te lezen.

Is jouw kind in groep 1 of 2 al toe aan het leren lezen? Dan kun je natuurlijk prima je kind motiveren, maar laat je kind het zelf uitzoeken. Ga dus geen plannen opstellen om je kind zelf te leren lezen,

5 tips om je kind te helpen met leren lezen

1 Lees elke dag samen

Hoe kun je lezen nu beter oefenen dan door het in de praktijk te brengen? En wat is nu gezelliger dan samen een boek lezen? Door elke dag een kwartier samen te lezen kun jij heel veel betekenen voor je kind. Samen lezen wordt een momentje tussen je kind en jou, waarbij je kind de vaardigheid van het lezen rechtstreeks in de praktijk brengt.

Het kan lastig zijn om niet in te grijpen, maar we geven je wel de tip mee om dat niet te doen. Gun je kind de ruimte om fouten te maken. Lastige woorden? Daar mag je dan wel bij helpen!

2 Lees je als ouder in

School zal regelmatig updates geven over het leren lezen. Er zullen woordpakketjes mee naar huis komen, misschien zelfs wel leesboekjes. Zorg dat je als ouder op de hoogte blijft van de informatie die school verstrekt. Dat is immers de plaats waar het leren lezen echt gebeurt.

3 Doe leesspelletje

Vind je kind het niet altijd leuk om samen te lezen? Doe dan een leesspelletje met je kind. Spreek af dat jij de verteller bent en je kind alleen de citaten doet (de teksten die door iemand anders worden uitgesproken) of andersom. Je kan ook beurtelings een regel of bladzijde lezen of – als je kind daar niet onzeker van wordt – lezen tot er een fout wordt gemaakt. Samen lezen (in koor) wordt door de meeste kinderen ook heel erg leuk gevonden.

4 Zorg voor genoeg leesvoer

Een belangrijke voorwaarde om te leren lezen is dat er de mogelijkheid is om te leren lezen. Zorg dus voor voldoende leesvoer! Nu hoef je echt niet de boekwinkels af te gaan om peperdure boeken te kopen. Je kan gewoon naar de bibliotheek. Leuk om daar samen boekjes uit te zoeken. Heb je wel wat geld te besteden en vind je het leuk om zelf een bibliotheek samen te stellen? Struin dan Marktplaats af. Er zijn daar heel veel AVI-leesboekjes te vinden voor weinig geld.

Extra tip: let goed op de AVI-aanduidingen in boekjes. Houd ook bij op welk niveau je kind leest, want dit kan soms heel snel gaan!

5 Geef het goede voorbeeld

Samen lezen is leuk, maar je kan het goede voorbeeld ook geven door op een vrij moment een boek te pakken en zelf te gaan zitten lezen. Laat zien dat lezen leuk is en ter ontspanning dient. Dat hoeven heus niet alleen maar boeken te zijn. Strips en de krant zijn immers ook leesvoer!

Wat doe jij om met je kind te lezen? Deel de tips zodat andere ouders er hun voordeel mee kunnen doen!


Geplaatst

in

,

door

Tags: